Home » WEV Taxatie

WEV

Auto van zakelijk naar privé overzetten

Zit je eraan te denken om je auto van zakelijk naar privé te switchen, of misschien wel de andere kant op? Dan is een WEV taxatierapport (Waarde in het Economisch Verkeer) onmisbaar.

Maar het stopt niet bij de switch van zakelijk naar privégebruik; dit rapport is ook superhandig in situaties zoals erfenissen of bij een echtscheiding. Het helpt je de echte waarde van je auto te bepalen in allerlei verschillende scenario’s.

WEV Taxatie image 169,50 - BPMPortaal.nl

De kosten van een
WEV-taxatierapport
169,50 excl. BTW
( 205,10 incl. BTW )


BPMPortaal 25 jaar ervaring
BPMPortaal one-stop-shop
BPMPortaal Binnen een dag
BPMPortaal Persoonlijk advies

WEV Taxatie snel geregeld

Met een WEV taxatierapport voorkom je onaangename discussies met de Belastingdienst. Onze gecertificeerde taxateurs voeren de taxatie bij jouw op locatie

Neem direct contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze WEV-experts


Alles wat je moet weten over WEV

Vaststelling van Vervangingswaarde, Executiewaarde en Liquidatiewaarde

Voor het verzekeren van je auto is het kennen van de vervangingswaarde essentieel om het verzekeringsbedrag vast te stellen.

Een taxatie voor deze waarde vindt altijd plaats op locatie en is gangbaar bij speciale voertuigen zoals Oldtimers, Youngtimers, Sportwagens en andere exclusieve auto’s.

Naast de vervangingswaarde, is het ook mogelijk om te taxeren voor de executiewaarde – het bedrag dat een voertuig bij een spoedige, gedwongen verkoop zonder significante voorbereiding, volgens wettelijke richtlijnen, zou opleveren.

Tevens kan de liquidatiewaarde worden bepaald: dit is het bedrag dat een auto, bij een gedwongen verkoop binnen een redelijke termijn met optimale voorbereiding, volgens de wet, zou kunnen opbrengen.

Auto privé naar zakelijk overzetten?

Heb je een eigen bedrijf en bezit je een privéauto? Overweeg dan om je privéauto zakelijk te gaan gebruiken. De kosten die je hierna maakt, zoals brandstof, verzekering, onderhoud, APK, motorrijtuigenbelasting, afschrijvingen, parkeerkosten en tol, kun je als zakelijke uitgaven boeken.

Is je auto ouder dan 15 jaar en wil je deze van privé naar zakelijk gebruik overzetten? Dan is een Waarde Economisch Verkeer (WEV) taxatie noodzakelijk om de bijtelling correct vast te stellen. Deze taxatie bepaalt de fiscale waarde op basis van koerslijsten, rekening houdend met factoren zoals kilometerstand en eventuele gebreken of schade. Het is uiteraard belangrijk dat de bijtelling op de juiste waarde gebaseerd wordt, zodat je niet te veel betaalt.

Auto zakelijk naar privé overzetten?

Als je een auto van zakelijk naar privégebruik wilt overzetten, is een taxatie van de Waarde Economisch Verkeer (WEV) noodzakelijk. Deze fiscale waarde is van belang voor de Belastingdienst, aangezien eventuele boekwinst belastbaar is en boekverlies aftrekbaar. Door een WEV-taxatierapport op te laten stellen door onze taxateur, voldoe je aan de eisen van de belastingdienst.

Bij deze taxatie wordt de waarde van je auto bepaald, mede op basis van koerslijsten, marktwaarde onderzoek en het onderzoeken van de dagwaarde. Factoren zoals kilometerstand en eventuele gebreken of schade zijn hierbij van groot belang, aangezien deze de WEV-waarde kunnen verlagen. De waardebepaling door onze taxateur zorgt op een degelijke en verantwoorde manier voor het vaststellen van de overnamewaarde.

Oldtimer of Youngtimer wat is het verschil?

Youngtimer: Voertuigen die ouder zijn dan 15 jaar maar jonger dan 25 jaar.
Oldtimer: Voertuigen die doorgaans 25 jaar of ouder zijn.

Youngtimer: Bij zakelijk gebruik wordt de bijtelling berekend over de actuele marktwaarde (dagwaarde) en niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde, met een bijtellingspercentage van 35%.

Oldtimer: In sommige gevallen kunnen oldtimers in aanmerking komen voor belastingvoordelen zoals vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, afhankelijk van de leeftijd en type brandstof van het voertuig.

Youngtimer: Verzekering is vaak gebaseerd op de werkelijke marktwaarde. Speciale youngtimerverzekeringen zijn beschikbaar, die rekening houden met het sporadische gebruik en de lagere waardevermindering.

Oldtimer: Verzekeringen voor oldtimers richten zich specifiek op klassieke voertuigen en hun unieke waarde, met vaak lagere premies onder voorwaarde van beperkt gebruik.

Youngtimer: Populair bij liefhebbers en zakelijke rijders vanwege de combinatie van klassieke trekken en moderne voorzieningen, vaak gebruikt als dagelijkse auto.

Oldtimer: Meestal meer gericht op verzamelaars en liefhebbers van klassieke auto’s, vaak gebruikt voor tentoonstellingen, clubactiviteiten en als hobbyvoertuig.

Youngtimer: De waarde hangt af van de staat, zeldzaamheid en vraag, en kan variëren. Sommige modellen beginnen verzamelaarsinteresse te wekken.

Oldtimer: Vaak hogere verzamelaarswaarde, afhankelijk van de zeldzaamheid, historische waarde en originaliteit. Prijzen kunnen aanzienlijk hoger zijn voor zeldzame en goed onderhouden exemplaren.

Je WEV Taxatie geregeld in 5 stappen

  1. Je maakt een afspraak met één van onze taxateurs op locatie
  2. Onze erkende taxateur neemt de auto en kentekenpapieren op
  3. Onze taxateurs op kantoor maken het rapport op
  4. Wij printen en versturen binnen één dag je rapport naar de Belastingdienst
  5. Je ontvangt van de Belastingdienst het betaalverzoek van de rest BPM

WEV taxatierapport voor ondernemers

Wordt de bijtelling te hoog of zie je af van je bedrijfsauto zakelijk? Dan kun je de auto van de zaak naar privé omzetten, wat in sommige gevallen goedkoper uit kan pakken.

Nieuwe auto’s worden vaak van privé naar de zaak overgezet, omdat zakelijk kilometers declareren na verloop van tijd aantrekkelijker kan zijn.

De Waarde in het Economisch Verkeer (WEV) is het bedrag dat voor het motorvoertuig zou zijn betaald bij verkoop, op de meest geschikte manier voor de zaak en na de beste voorbereiding, door de hoogst biedende geïnteresseerde.

Bij BPM Portaal krijg je de juiste waarde op het moment dat je dat wilt. Voorkom discussies en geschillen met de belastingdienst en plan je afspraak meteen in voor een WEV-taxatie.

Bezit je een eigen onderneming en ben je geïnteresseerd in het omzetten van je zakelijke auto naar privégebruik?

Neem contact op met onze experts; zij staan klaar om je hierbij te helpen. Het eerste consult is volledig vrijblijvend en kosteloos, dus je hebt geen enkele verplichting.

WEV Veelgestelde Vragen

Om je te ondersteunen in het begrijpen van deze ingewikkelde kwestie, hebben we de zes meest gestelde vragen over WEV overzichtelijk voor je uitgelicht. Mocht je jouw specifieke vragen niet terugvinden, neem dan een kijkje op onze pagina met veelgestelde vragen. Aarzel ook niet om direct contact 085-4000418 op te nemen met een van onze experts voor persoonlijke begeleiding.

Wat is WEV taxatie en waarom is het nodig bij het overzetten van een auto van zakelijk naar privé?

WEV taxatie staat voor de taxatie van de Waarde in het Economisch Verkeer. Dit is nodig om de huidige marktwaarde van de auto vast te stellen wanneer je een zakelijke auto overzet naar privé. Deze waarde is nodig voor het berekenen van de bijtelling of belastingcorrectie die verschuldigd is.

Hoe wordt de WEV van een auto bepaald?

De WEV wordt vastgesteld door een onafhankelijke taxateur die kijkt naar de staat van de auto, de kilometerstand, de marktwaarde en eventuele extra’s of aanpassingen. Dit geeft een actuele marktwaarde van de auto.

Moet ik BTW betalen bij het overzetten van een zakelijke auto naar privé?

a, meestal moet je BTW betalen over de WEV van de auto, omdat de BTW eerder is afgetrokken toen de auto voor zakelijke doeleinden werd aangeschaft of gebruikt.

Wat gebeurt er als ik het niet eens ben met de WEV taxatie?

Als je het niet eens bent met de taxatie, kun je een herbeoordeling aanvragen bij een andere taxateur. Het is belangrijk dat de taxatie eerlijk en realistisch is.

Wat zijn de gevolgen voor de kilometeradministratie bij het overzetten van een zakelijke auto naar privé?

Bij het overzetten van een zakelijke auto naar privé, verandert de noodzaak voor een nauwkeurige kilometeradministratie. Voor zakelijk gebruik moet je aantonen dat je niet meer dan 500 privékilometers per jaar hebt gereden om bijtelling te vermijden. Na overzetting naar privé is deze strikte administratie niet meer nodig, maar het is nog steeds goed voor je eigen administratie en eventuele toekomstige verkoop of inruil.

Hoe beïnvloedt het overzetten van een auto van zakelijk naar privé mijn inkomstenbelasting?

Als je een zakelijke auto naar privé overzet, kan dit gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting. Vooral als er sprake is van een bijtelling. Deze bijtelling, gebaseerd op de WEV van de auto, moet worden opgenomen in je inkomstenbelastingaangifte als privégebruik van de auto.