Mercedes Benz - BPMPortaal.nl

Geïmporteerde auto’s goedkoper? Niet altijd! 

Home » Blog » Geïmporteerde auto’s goedkoper? Niet altijd! 

Estimated reading time: 3 minuten

Het idee om een auto te importeren uit het buitenland is aanlokkelijk. Vaak wordt gedacht dat de kosten veel lager zijn en er veel meer modellen beschikbaar zijn. Echter, de realiteit kan aanzienlijk complexer zijn dan de initiële perceptie.

Het misverstand dat het importeren van een auto altijd resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen is wijdverbreid, maar in werkelijkheid zijn er tal van bijkomende factoren die deze besparingen kunnen beperken of zelfs teniet kunnen doen.Lees maar even mee:

1. Kosten die over het hoofd worden gezien. Veel mensen zien de stickerprijs van een buitenlandse auto en vergeten de extra kosten die gepaard gaan met het importeren ervan. Belastingen, invoerrechten en transportkosten kunnen snel oplopen en de initiële besparingen verminderen.

2. Aanpassingen aan lokale normen: Auto’s die uit andere landen worden geïmporteerd, moeten vaak worden aangepast om te voldoen aan lokale veiligheids- en emissienormen. Deze aanpassingen kunnen variëren van het installeren van nieuwe verlichtingssystemen tot het aanpassen van de motor om te voldoen aan strengere milieueisen. Deze extra kosten kunnen snel oplopen en het financiële voordeel van het importeren van een auto verminderen.

3. Onduidelijkheid over regelgeving: Het importeren van een auto gaat gepaard met een complex web van regelgeving en bureaucratie. Het niet volledig begrijpen van de vereisten kan leiden tot onverwachte kosten en vertragingen. Bijvoorbeeld, het ontbreken van de juiste documentatie of het niet voldoen aan specifieke voertuig eisen kan leiden tot boetes of zelfs het onvermogen om de auto te registreren voor gebruik op de weg.

4. Risico’s van verborgen gebreken: Het kopen van een auto zonder deze eerst te hebben gezien of getest, brengt risico’s met zich mee. Gebreken die niet direct zichtbaar zijn op foto’s of beschrijvingen kunnen leiden tot onverwachte reparatiekosten na de aankoop.

Kortom het importeren van een auto kan kostenbesparing opleveren en toegang bieden tot een breder scala aan modellen, maar het is belangrijk om de potentiële bijkomende kosten en risico’s volledig te begrijpen voordat je overgaat tot aankoop. Het is raadzaam om grondig onderzoek te doen, professioneel advies in te winnen en alle aspecten van het importproces zorgvuldig te overwegen om onaangename verrassingen te voorkomen en een weloverwogen beslissing te nemen.

Bij het importeren van een auto kan een taxatierapport een waardevol instrument zijn om de financiële en technische aspecten van de transactie te verduidelijken. Hoewel het toevoegen van deze stap aan het importproces misschien extra kosten met zich meebrengt, kan het aanzienlijke voordelen bieden.

Je kunt altijd bij ons advies inwinnen, we helpen je graag verder. 

Photo by: Håkon Sataøen on Unsplash