Home » Youngtimer regeling

Youngtimer regeling

Je Youngtimer laten taxeren

Bezit je een auto van 15 tot 30 jaar oud, oftewel een youngtimer? Dan is het opstellen van een youngtimer taxatierapport cruciaal.

Dit rapport bevestigt officieel de marktwaarde voor verzekerings- en fiscale doeleinden, biedt ondersteuning bij schade of diefstal, en is essentieel bij de verkoop van je voertuig, waarbij het dient als een betrouwbare waardebepaling.

WEV Taxatie image 169,50 - BPMPortaal.nl

De kosten van een
Youngtimer rapport
169,50 excl. BTW
( 205,10 incl. BTW )


BPMPortaal Snel advies

Korte doorlooptijden,
snel een taxateur op bezoek!

BPMPortaal Vakbekwaam advies

25 jaar ervaring met
auto en voertuigen import

BPMPortaal Persoonlijk advies

Geen keuzemenu’s
en tussenpersonen.


Wordt jouw Youngtimer een Klassieker?

Beschik je over een auto die 15 tot 30 jaar oud is en die in de toekomst mogelijk de status van klassieker of oldtimer kan bereiken? Dit type auto staat bekend als een youngtimer. Het laten opstellen van een youngtimer taxatierapport is cruciaal omdat het de marktwaarde van je voertuig officieel vastlegt.

Dit is niet alleen belangrijk voor verzekeringsdoeleinden, om ervoor te zorgen dat je in geval van schade of diefstal de juiste compensatie ontvangt, maar ook voor fiscale redenen. De waarde die in het taxatierapport wordt vastgesteld, kan namelijk invloed hebben op de hoogte van de bijtelling voor het privégebruik van de auto.

Bovendien biedt een taxatierapport een solide basis bij de verkoop van je youngtimer, door de waarde ervan te onderbouwen met een officieel document.

Uitleg over de Youngtimer Regeling

Auto’s die 15 tot 25 jaar oud zijn, staan bekend als youngtimers. Deze status geldt zowel voor in Nederland aangeschafte voertuigen als voor auto’s die uit het buitenland zijn gehaald.

Youngtimers zijn bijzonder geliefd onder mkb’ers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) vanwege de mogelijkheid om te profiteren van een gereduceerd bijtellingspercentage.

Deze gunstige regeling werd in 2016 ingevoerd en is tot op de dag van vandaag, in 2024, nog altijd van toepassing.

Normaliter valt elk zakelijk gebruikt voertuig dat ook voor privédoeleinden wordt ingezet onder een bijtellingspercentage van 22%. Youngtimers genieten echter van een speciale behandeling met een bijtellingspercentage van 35%.

Hoewel dit percentage hoger ligt, wordt de bijtelling niet over de cataloguswaarde maar over de dagwaarde van de auto berekend. Dit resulteert vaak in aanzienlijk lagere maandelijkse kosten.

Bovendien, omdat de dagwaarde van de auto afneemt naarmate deze ouder wordt, kan de bijtelling jaarlijks worden aangepast voor nog meer voordeel.

Rekenvoorbeeld voor een Youngtimer

Stel, je overweegt een youngtimer die oorspronkelijk een cataloguswaarde had van €50.000,-. Als de huidige dagwaarde van deze auto €10.000,- is, dan geldt het bijtellingspercentage van 35% over deze dagwaarde, in plaats van de oorspronkelijke cataloguswaarde.

Voor de nieuwe auto met een cataloguswaarde van €50.000,- zou de standaard 22% bijtelling neerkomen op €11.000,- bruto per jaar. Afhankelijk van je belastingschijf zou dit resulteren in een netto bijtelling van ergens tussen €334 en €475 per maand.

De youngtimer met een huidige waarde van €10.000,- en een bijtellingspercentage van 35%, leidt tot een bijtelling van €3.500,- bruto per jaar. Dit resulteert in een aanzienlijk lagere netto bijtelling per maand, variërend tussen ongeveer €107 en €152, afhankelijk van de belastingschijf waarin je valt.


Youngtimer Taxatie snel geregeld

Met een Youngtimer taxatierapport voorkom je onaangename discussies met de Belastingdienst. Onze gecertificeerde taxateurs voeren de taxatie bij jouw op locatie

Neem direct contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze experts


Ontdek de toekomstige klassiekers

Bezit je een auto van 15 tot 25 jaar oud? Deze parels, bekend als youngtimers, staan op de drempel om erkende klassiekers te worden. Of jouw youngtimer deze begeerde status zal bereiken, wordt bepaald door verschillende factoren.

Vooraanstaande merken zoals Porsche, Audi, BMW, Mercedes, Saab, Volkswagen, en Volvo staan bekend om hun waardevastheid.

Daarbij speelt het aantal gereden kilometers een doorslaggevende rol; minder is hier absoluut meer als het gaat om het behouden van hun waarde. Ontdek het potentieel van jouw youngtimer en hoe deze kan uitgroeien tot een gewaardeerde klassieker

Waarom een Taxatie voor jouw Youngtimer?

Met een taxatierapport ben je bij schade of diefstal verzekerd van een snelle en eerlijke schadeafhandeling, waardoor je veel problemen met je verzekeraar voorkomt. Zo’n taxatie zorgt ervoor dat je de juiste vergoeding krijgt.

Van Privé naar Zakelijk Rijden (of Andersom)?

Overweeg je je youngtimer zakelijk te gaan rijden, of juist privé? Laat dan een taxatie uitvoeren voor de Waarde in het Economisch Verkeer (WEV). Dit biedt twee voordelen: je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en betaalt nooit te veel bij overname.

Het belang van een
Youngtimer taxatierapport

Als je zuinig bent op je youngtimer en weinig kilometers maakt, hoeft de waarde van je auto niet te dalen. In sommige gevallen kan de waarde zelfs stijgen naarmate de auto ouder wordt.

Een tijdige taxatie voorkomt niet alleen discussies met de Belastingdienst over bijtelling, maar zorgt ook dat je bij diefstal of total loss de juiste waarde vergoed krijgt van je verzekeraar.

Je Youngtimer Taxatierapport geregeld in 3 stappen

  1. Je maakt een afspraak met één van onze taxateurs op locatie
  2. Onze erkende taxateur neemt de auto en kentekenpapieren op.
  3. Onze taxateurs op kantoor maken het rapport op en jij krijgt deze met enkele dagen opgestuurd per post of per email.

Youngtimer Taxatie snel geregeld

Met een Youngtimer taxatierapport voorkom je onaangename discussies met de Belastingdienst. Onze gecertificeerde taxateurs voeren de taxatie bij jouw op locatie

Neem direct contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze experts

Veelgestelde vragen Youngtimer

Hoe oud (of young) moet een auto zijn?

De auto moet minimaal 15 jaar oud zijn.

Is het noodzakelijk om een youngtimer zakelijk aan te schaffen?

Een zakelijk aangeschafte youngtimer moet door de onderneming betaald worden, terwijl een youngtimer die voor privégebruik is gekocht, niet met bedrijfsmiddelen mag worden betaald.

Hoe zit het dan met de BTW?

De btw op een youngtimer is doorgaans niet terug te vorderen bij de Belastingdienst, aangezien deze voertuigen als tweedehands worden beschouwd en daarmee als ‘marge-auto’s’ gelden, niet als ‘btw-auto’s’.

BTW-regeling voor privégebruik van marge-auto’s en
youngtimers?

Als je een marge-auto of youngtimer ook voor privédoeleinden gebruikt, dien je jaarlijks 1,5% van de oorspronkelijke cataloguswaarde als ‘btw voor privégebruik’ op te geven in je laatste btw-aangifte van het betreffende jaar.

Moet een Youngtimer Jaarlijks Opnieuw Getaxeerd Worden voor een Lagere Bijtelling?

De waarde van een youngtimer kan jaarlijks opnieuw worden beoordeeld, wat leidt tot een afnemende bijtelling naarmate de auto in waarde daalt. Ons advies is om dit jaarlijks te laten uitvoeren.

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

Het taxatierapport, opgesteld door een door een erkende taxateur, heeft doorgaans een geldigheidsduur van drie jaar. Daarom dient de youngtimer elke drie jaar opnieuw getaxeerd te worden.

Is een youngtimer goedkoper in de wegenbelasting?

Voor youngtimers zijn de regels voor wegenbelasting hetzelfde als voor nieuwere voertuigen. Dit betekent dat de hoogte van de wegenbelasting wordt bepaald door het gewicht van de auto, het brandstofverbruik, en het type brandstof. Ook speelt de provincie waar je geregistreerd staat een rol in het bepalen van het tarief.

Welke zakelijke kosten mag ik aftrekken?

Met de youngtimer regeling geniet je van alle fiscale voordelen van een zakelijke auto: je kunt alle uitgaven, zoals onderhoud, brandstof, tol, parkeerkosten, wasbeurten en wegenbelasting, aftrekken van je winst. Hierdoor verlaag je het bedrag waarover belasting betaald moet worden.