BPM Portaal kantoor

Wanneer doe ik aangifte BPM?

Home » Blog » Wanneer doe ik aangifte BPM?

Estimated reading time: 3 minuten

Bij de aanschaf of het gebruik van voertuigen in Nederland kan het zijn dat je aangifte Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) moet doen. Of je BPM-aangifte moet doen, hangt af van je specifieke situatie. Hieronder een overzicht van wanneer je wel en niet aangifte BPM moet doen.

Geen aangifte BPM nodig

In de volgende situatie hoef je geen aangifte BPM te doen:

Nieuwe voertuigen in Nederland

Wanneer je in Nederland een nieuwe personenauto of een nieuwe motor koopt, doet de importeur de BPM-aangifte en betaalt de BPM. Je ontvangt daarna het kentekenbewijs en mag het voertuig op de openbare weg gebruiken.

Wel aangifte BPM doen

Er zijn verschillende situaties waarin je wel aangifte BPM moet doen:

  1. Import uit het buitenland
    Als je een personenauto of motor in het buitenland koopt, deze inschrijft in het Nederlandse kentekenregister en ermee op de openbare weg in Nederland wilt rijden, moet je aangifte BPM doen.
  2. Bestelauto’s uit het buitenland
    Bij de aankoop van een bestelauto in het buitenland die je in Nederland inschrijft en wilt gebruiken op de openbare weg, moet je aangifte BPM doen. Indien je aan de voorwaarden van de ondernemersregeling BPM voldoet, hoef je echter geen BPM te betalen.
  3. Omgebouwde voertuigen
    Als je een bestelauto of ander motorrijtuig ombouwt tot personenauto en deze wilt gebruiken op de openbare weg, moet je aangifte BPM doen.
  4. Gebruik van buitenlandse kentekens
    Wanneer je een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken op de Nederlandse openbare weg gebruikt, moet je aangifte BPM doen.
  5. Geleende, gehuurde of geleasete voertuigen
    Bij het rijden met een geleende, gehuurde of geleasete personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken op de Nederlandse openbare weg, en de duur van het huur- of leasecontract is niet langer dan 4 jaar, moet je BPM betalen over de huur- of leaseperiode.
  6. Aanpassing van de motor
    Als je binnen 3 jaar na inschrijving in het kentekenregister de motor van je personenauto aanpast of laat aanpassen waardoor de CO2-uitstoot hoger wordt dan waarvoor belasting is betaald, moet je aangifte BPM doen.

BPM bij gebruikte bestelauto’s uit Nederland

Koop je als particulier een gebruikte bestelauto in Nederland die jonger is dan 5 jaar, of ben je een ondernemer die niet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling BPM voldoet? Dan moet de vorige eigenaar de BPM hebben betaald. Je hoeft zelf geen aangifte BPM te doen en geen BPM te betalen.

Aangifte rest-BPM bij bestelauto’s

Wil je aangifte doen van rest-BPM? Gebruik dan het formulier ‘Aangifte rest-BPM – Beëindiging ondernemersregeling of gehandicaptenregeling’.

Vrijstelling van BPM

In bepaalde situaties kun je vrijstelling van BPM aanvragen, als je naar Nederland verhuist of als je in het buitenland werkt. Bij een verhuizing moet je wel aangifte BPM doen, maar kun je mogelijk vrijstelling krijgen. Controleer of je situatie in het overzicht van BPM-vrijstellingen staat.

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op, dan helpen we je graag verder.